Mókus a kertben

Balázsról és Lucáról volt már szó ebben és ebben a bejegyzésben. Most egy újabb történetet hoztam róluk, de útközben néhány szó valahogy kiesett a történetből és külön listába szerveződött. Vajon melyik üresen maradt részhez tartozik ez a 20 szó? Jó rejtvényfejtést kívánok! 🙂

SZAVAK

ablakot, dióhéjat, eleségével, erős,
felnőtt, figyelmét, házhoz, kerti, kevergetem,
leste, madarak, meggyőzni, milyen, nagyszüleihez,
nehogy, padról, unokája, ülve, vizet, vörösesbarna

Balázs a (1) ……………… padon ült, a nagyszülei kertjében és a (2) …………………… csivitelését hallgatta. A házból kihallatszott testvérének, Lucának a hangja, aki éppen arról akarta (3) ………………… a nagymamájukat, hogy ő már majdnem (4) …………… és tudna segíteni a lekvárfőzésben, ha Blanka mama engedné.

De nagymamájuk nem állt kötélnek.

— Dehogy tudsz még segíteni! — zsörtölődött éppen. — Hiszen még nekem is oda kell figyelnem, nehogy megégessem magam, amikor (5) ………………………… .

A beszélgetés tovább folytatódott, de hogy milyen irányt vett, azt Balázs már nem hallotta, mert nagymamájuk hangja egyszerre távoli zsongássá halványult. Nem, nem csukta be az (6) …………………., és a hangját sem halkította le. Balázs (7) ……………….. azonban hirtelen magára vonzotta valami más.

A diófa ágai között egy apró állat jelent meg. Egy légtornász ügyességével suhant az lombok között, olyan gyorsasággal, hogy Balázs még azt sem tudta eldönteni, vajon (8) …………………………… színe van a bundájának. Egyszer azonban a kis állat megállt és hátsó lábaira (9) …………….. ropogtatni kezdett valamit, amit a két elülső mancsában tartott.

— De hiszen ez egy mókus! — suttogta maga elé Balázs, de rögtön el is hallgatott, (10) ………………….. elijessze a kis állatot.

Mókus
Mókus

A mókus azonban nem kezdett menekülni. Valószínűleg egy diót próbált feltörni (11) …………….. fogaival, de ezt időnként abbahagyta és fejét ide-oda mozgatva (12) …………………, nem közeledik-e felé egy macska vagy más állat, amitől tartania kellene. Figyelmét nem kerülte el a fiú jelenléte sem, de ez nem ijesztette meg.

Amíg a mókus az (13) …………………………………… bajlódott, Balázsnak volt ideje jobban szemügyre venni. A kis állatnak gyönyörű (14)………………………. bundája volt, elöl világos csíkkal. Láthatóan sikerrel járt az igyekezete. Feltörte a diót és most jóízűen falatozta a dióbelet.

Balázs felállt a (15)……………………….. és óvatosan közelebb lépett a fához. A mókus azonban nem várta meg, hogy a fiú a közelébe érjen. Odadobta elé az üres (16)…………………………. és már iszkolt is az apró ágakból kirakott fészke felé.

Balázs ott állt még egy ideig a fa alatt, várta, hátha előbukkan újra a kis állat, de aznap már nem sikerült újra meglátnia.

Végül elunta a várakozást. Nagyot sóhajtott és elindult visszafelé, a (17)………………………. Összeszedte a padon hagyott játékait és még pár percig messziről kémlelte a diófa őszi színekben pompázó lombkoronáját.

— Vacsora! — kiáltott ki neki a nagymamája és fejét érdeklődve kidugta a konyhaablakon, hogy lássa, mit néz olyan kitartóan a kis (18)………………………….

Balázs mosolyogva intett neki és bement a házba, de magában erősen elhatározta, hogy amikor télen újra eljön a (19)………………………….., hoz magával magvakat, és rak ki a fára (20)…………………. is, hogy ezzel is segítsen túlélni a mókusnak a telet.

Megfejtés lent
Megfejtés lent

(1) kerti, (2) madarak, (3) meggyőzni, (4) felnőtt, (5) kevergetem, (6) ablakot, (7) figyelmét, (8) milyen, (9) ülve, (10) nehogy, (11) erős, (12) leste, (13) eleségével, (14) vörösesbarna, (15) padról, (16) dióhéjat, (17) házhoz, (18) unokája, (19) nagyszüleihez, (20) vizet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner