Tél az északi féltekén

Téli táj
Téli táj

Mikor kezdődik a tél és mikor fejeződik be? Mi történik télen az állatokkal? A télről hosszú fejezeteket lehetne írni. Itt csak egy rövid, gyerekeknek szóló összefoglaló következik.

A mérsékelt éghajlati övben négy évszak alakult ki. A tél ezek közül a leghidegebb. Az északi féltekén decembertől februárig, a déli féltekén pedig júniustól augusztusig tart.

Pontos kezdetére kétféle számítás is létezik. Az északi félgömbön a naptári vagy meteorológiai tél december elsején köszönt be; a csillagászati tél kezdete viszont a téli napfordulóhoz kötődik, ami például 2021-ben december 21-én 17:00 órakor következett be, 2022-ben pedig december 21. 22 óra 47 perckor lesz. A nappalok a téli napfordulóig rövidülnek, december 21. után viszont egyre hosszabbak lesznek.

Télen a hőmérséklet gyakran süllyed fagypont alá. Ha tartósnak bizonyul a hideg, nemcsak a pocsolyák fagynak be, hanem a patakok, tavak és folyók is. Hajnalban zúzmara lepi be a fák csupasz ágait, gyakran havazik és a házak ereszéről jégcsapok lógnak le. Csak az örökzöld növények – például a fenyők – pompáznak továbbra is zölden a téli szürkeségben.

Hogy megvédjék magukat a tél hidegétől, az emberek meleg ruhát vesznek fel: pulóvert, sapkát, kesztyűt, sálat, csizmát, kabátot.

Téli táj hóemberekkel
Téli táj

 Az állatok közül többen téli álmot alszanak, így például a pelék, mókusok, hörcsögök, de az állatok egy része időnként felébred és ilyenkor rájár a nyáron és ősszel összegyűjtött táplálékára. A medvék ősszel nagyon sokat esznek, hogy az így felhalmozott zsírréteg tavaszig elláthassa őket energiával. Az anyamedvék – különös módon – ebben a félig-meddig hibernált állapotban hozzák világra a medvebocsokat.

Egy pár korcsolya

Télen sokan járnak síelni a hegyekbe, a befagyott vizeken és a műjégpályákon pedig korcsolyázni lehet. Gyakran előfordul, hogy az iskolaudvarok egy részét leöntik vízzel, és az így keletkezett jégen csúszkálni lehet délutánonként vagy a szünetekben.

Síelők
Síelők

A gyerekek téli kedvenc játékai közé tartozik a hógolyózás és a szánkózás. Nagy havazások után sok udvaron fel lehet fedezni hóembereket is, amit az ott lakó gyerekek és felnőttek építettek.

Nálunk a tél legnagyobb ünnepe a karácsony, amikor az emberek zöld ágakat vagy egész fenyőfákat visznek be magukhoz a lakásba és megajándékozzák egymást.

Télapó
Télapó

Az északi félteke szülötteinek nagyon nehéz elképzelni, hogy az Egyenlítőtől délre fekvő területeken a karácsony az egyik legmelegebb nyári hónapra esik. De az ajándékozás öröme télen is, nyáron is feledhetetlen élményt nyújt, ha sikerül szeretteinknek valódi mosolyt varázsolni vele az arcára.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner