Lili palacsintát süt

Lili tizenkét éves és nagyon szereti a palacsintát. Egy délután elhatározza, hogy — mivel Anyu nem süt neki –, majd ő süt magának…

Mielőtt elkezdenétek olvasni a történetet, érdemes megoldani a következő bemelegítő gyakorlatot. A feladat egyszerű: össze kell kötni a szavakat a megfelelő képekkel.

Párosítás

A történet

Lili hazajött az iskolából és ledobta a táskáját az íróasztala mellé. Bement a fürdőszobába és megmosta a kezét. Tudta, hogy tanulnia kellene, de még nem volt kedve hozzákezdeni. Palacsintát szeretett volna enni.
Bement a konyhába és elővette édesanyja receptes füzetét, amiben ezt találta:

Palacsinta

Lili elővette a konyhai mérleget és kimérte a hozzávalókat.
Gondosan követte a receptet, de valahogy mégis csomós lett a tészta. Elővette a kézi mixert és ezzel próbálta eltünteti a csomókat a tésztából. Sajnos nem járt sikerrel. Ekkor elővett egy szitát, ezen szűrte keresztül a tésztát és ez már segített!
Hozzákezdett a sütéshez, de elfelejtette felmelegíteni a palacsintasütőt. Az első palacsinta beleragadt a serpenyőbe. Lili kidobta a összeragadt tésztát a szemétbe és kitörölte a serpenyőt. A második palacsintát sem tudta megfordítani, ezt is kidobta a kukába. A harmadik palacsintát már meg tudta fordítani, de középen elszakadt. A negyedik palacsinta odaégett, az ötödik pedig túl száraz lett, tört a széle.
Lili az órára nézett és könnyek gyűltek a szemébe.
— Anyu mindjárt hazajön, a konyha meg tele van mosatlan edénnyel! Most mit csináljak?
Megtörölte a szemét és a használt edényeket gyorsan berakta a mosogatógépbe. Letörölte a konyhaasztalt és újra hozzákezdett a palacsintasütéshez.
— Hát te mit csinálsz? — kérdezte Anyu csodálkozva, amikor hazajött.
Lili épp a tizedik palacsintát sütötte. Ezt a palacsintát már meg tudta fordítani, nem tört a széle, nem égett oda és nem szakadt el. 🙂
Anyu megölelte Lilit.
— Nahát, hogy te milyen ügyes vagy! De jó, hogy tudsz nekem segíteni ebben is! Legközelebb te készítheted a palacsintát a vasárnapi ebédhez. Persze, csak ha szeretnéd! 🙂

Summary in English

Lili, a twelve-year-old girl, loves pancakes. One afternoon, she decides to make them herself, since her mom isn’t baking any. The recipe in her mother’s recipe book calls for 4 deciliters (=0,4 liter or 1.6 cup) of milk, 2 deciliters (=0,2 liter or 0.8 cup) of carbonated mineral water or soda water, 2 or 3 eggs, salt, 25 decagrams (=250 grams) of flour, and butter or oil for the pan.

Lili follows the recipe but encounters some problems. When the batter becomes lumpy, she tries to use a hand mixer, but the attempt fails. She solves the problem by straining the batter through a sieve. While cooking, she forgets to preheat the pancake pan, resulting in the first pancake sticking. Despite some failures, Lili perseveres, cleans up, and starts again.

Realizing that her mom will be home soon and the kitchen is a mess, Lili quickly puts the used utensils into the dishwasher, wipes the kitchen table, and returns to making pancakes. When her mom arrives, she finds Lili successfully cooking the tenth pancake. Impressed, her mom hugs her and suggests Lili make pancakes for the family lunch on Sunday.

SZAVAK
a legvégén : at the very end
állni hagyni : to let stand
apránként : little by little
beleönteni : to pour into
beleragadni : to stick to
csomós : lumpy
deci : deciliter
deka : decagram
elkeverni : to mix
elszakadni : to split
erős tűz : high heat
felmelegíteni: to heat up
forgatni : to flip
gondosan : carefully
hozzáadagol : to add (in portions)
hozzávalók : ingredients
keverőtál : mixing bowl
kidobni : to throw
kiolajozni : to oil
kitörölni : to wipe
kuka : trash bin
liszt : flour
megfordítani : to flip
megszívni magát folyadékkal : to absorb liquid
mosatlan edények : unwashed dishes
odaégni : to burn
palacsinta : pancake
palacsintasütő : pancake pan
palacsintatészta : batter
serpenyő : pan
sózni : to add salt
sütés : baking
szemét : trash
szénsavas : carbonated
szétterülni : to spread
szűrni : to strain

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner