Családi vakáció – 1.

Régen jelent meg a blogon könnyű magyar szöveg, ezért készítettem egy történetet egy családi nyaralásról. Három egymást követő héten fogom feltölteni, folytatásokban, mert túlságosan hosszúra sikerült. Minden alkalommal lesznek feladatok is, amelyek vagy a szövegértést ellenőrzik, vagy a helyesírást gyakoroltatják, vagy egyszerűen csak lehetőséget adnak arra, hogy játsszunk a szavakkal. 🙂

1. rész

  Kisváros

  Élt egyszer egy csöndes, nyugodt kisvárosban két testvér, Kati és Laci. Nagyon szerettek kirándulni a környező erdőkben, kíváncsiak voltak az őket körülvevő világra. Egy napon a szüleik csodálatos hírrel lepték meg őket: másnap elindulnak meglátogatni a nagyszüleiket, akik az országhatáron túl, egy napsütötte hegyi üdülőtelepen nyaraltak. Úgy szervezték meg az utazást, hogy minél többet lássanak a tájból, ezért busszal és vonattal akartak menni is, jönni is.

  — Jó ötlet! — bólogatott Laci és titokban oldalba bökte Katit, a húgát, aki durcás arcot vágott. Ő repülőgépen szeretett volna utazni.

  A gyerekek rögtön csomagolni is kezdtek. Az édesanyjuk segített nekik, hogy valóban csak a legszükségesebb holmik kerüljenek a hátizsákokba és az utazótáskába.

  Másnap reggel igen korán keltek, még a madarak is éppen csak ébredeztek. A gyerekek gyorsan rendbe rakták az ágyukat és kimentek a konyhába. Édesapjuk rántottát sütött, édesanyjuk pedig tányérokat és evőeszközt rakott az asztalra.

  — Gyertek gyorsan! Kész a reggeli. Hamarosan érkezik Balázs, ő visz ki bennünket a komphoz.

  Balázs édesanyjuk öccse volt. Imádta az autókat. Nemrég vett egy újat, s a gyerekeket már többször elvitte vele kocsikázni.  

  Balázs már többször elvitte a gyerekeket kocsikázni.

  Reggeli után a gyerekek türelmetlenül néztek ki az ablakon, de Balázs nem volt sehol.

  — És ha elaludt? – fordult Laci a szüleihez. — Fel kellene hívni telefonon.

  Édesanyja elgondolkozva ráncolta a homlokát. Nagyon megbízhatónak tartotta az öccsét, de igaz, ami igaz: Balázs sokat dolgozott ezen a héten. Biztosan elfáradt. Nem lehetetlen, hogy tényleg elaludt. Kinyitotta a táskáját, hogy megkeresse a mobilját, de már nem volt rá szükség, hogy telefonáljon. Ebben a pillanatban egy kocsi állt meg a házuk előtt.

  — Megérkezett! Itt van végre!

  A gyerekek ujjongva rohantak ki nagybátyjuk elé.

  A szüleik már hozták is az utazótáskákat, bőröndöket és bepakolták őket a csomagtartóba. Néhány perc múlva már valamennyien az autóban ültek.

  Balázs mosolyogva nézett hátra a tükörben. Amikor látta, hogy mindannyian bekapcsolták a biztonsági öveket, elindította az autót. Hamar kiértek a város szélére. Ott ráálltak egy keskeny útra, amely a kikötőhöz vezetett. Gyorsan megérkeztek. Még jó húsz perc volt az indulásig, de a komp már ott várakozott az utasokra.

  — Gyere velünk, Balázs! — indítványozta Laci lelkesen. — Nézd csak, milyen hatalmas fedélzete van ennek a kompnak! Elfér ott a te autód is!

  Balázs nevetve hárította el a meghívást. Dolga volt. Mint kiderült, a barátnője családja hívta meg ebédre. 

  Elköszöntek egymástól és a gyerekek a szüleikkel együtt felmentek a fedélzetre. Ültek már ott mások is. Élvezték a reggeli szellő hűs simogatását és érdeklődve figyelték az égen táncoló fecskéket. A gyerekek lehuppantak egy padra és élénken integettek Balázsnak, aki a kikötőben várta, hogy elhelyezkedjenek. A fiatal fiú még sokáig ott állt a parton. Csak akkor ült vissza az autójába, amikor a komp végre elindult a szemben levő part felé.

  A folyó túlsó partján egy sárga busz várakozott a kompról lekászálódó utasokra. Nagy ablakai voltak, amin keresztül tökéletesen meg lehetett figyelni a mellettük elsuhanó tájat. A gyerekek egymásnak mutogatták a különös alakú fákat, színes virágokat és a fák közül itt-ott előbukkanó kisebb állatokat.

  Az út hosszú ideig tartott, de az érdekes, ismeretlen vidék végig lekötötte a gyerekek figyelmét.

  A fák közül időnként kis állatok bukkantak elő.

  Már egy órája utazhattak így, amikor édesanyjuk hirtelen hozzájuk fordult és előre mutatott az úton:

  — Nézzétek csak! Ott, abban a városban fogunk leszállni.

  Úgy is lett. A busz a város kellős közepén rakta le őket, a pályaudvar előtt. Még több mint egy órájuk volt a vonat indulásáig, ezért beadták bőröndjeiket a csomagmegőrzőbe és sétálni indultak.

  (folytatása következik)

  1. IGAZ-HAMIS

  Jelöld aláhúzással, hogy a lenti kifejezések igazak-e vagy hamisak!

  1. Kati végig hajóval szeretett volna utazni. (Igaz/Hamis)
  2. Az indulás napján korán reggeliztek. (Igaz/Hamis)
  3. Az édesanya felhívta az öccsét telefonon. (Igaz/Hamis)
  4. Balázs azt tervezte, hogy a barátnője családjánál ebédel. (Igaz/Hamis)
  5. Balázs az autójában ülve várta, hogy a komp elinduljon. (Igaz/Hamis)
  6. A család a kompról egy kék autóbuszra szállt át. (Igaz/Hamis)
  7. A buszról a város központjában szálltak le. (Igaz/Hamis)

  2. SZÓKERESŐ

  Keresd meg a képekhez tartozó szavakat a rácsban és húzd át őket!

  Képek a szókereső rejtvényhez
  szókereső

  Miután megtaláltad az összes szót, olvasd össze a maradék betűket! Ha sikerült jól megoldanod a feladatot, a fenti történet egyik mondata jelent meg a kihúzott betűk között. Melyik? 🙂

  3. ÖSSZEKAPCSOLÁS

  A szavak eleje és vége elszakadt egymástól és összekeveredtek. Kapcsold össze az egymáshoz tartozó részeket úgy, hogy nyolc értelmes szót kapj!

  A szavak elejeA szavak vége
  csomag-
  háti-
  kis-
  körül-
  nagy-
  ország-
  utazó-
  üdülő-
  -határ
  -szülők
  -tartó
  -táska
  -telep
  -város
  -vevő
  -zsák

  MEGOLDÁSOK

  1. Igaz-Hamis

  1. hamis, 2. igaz, 3. hamis, 4. igaz, 5. hamis, 6. hamis, 7. igaz

  2. Szókereső

  Szókereső -- megoldás

  Megoldás: Ebben a pillanatban egy kocsi állt meg a házuk előtt.

  3. Összekapcsolás

  csomagtartó, hátizsák, kisváros, körülvevő, nagyszülők, országhatár, utazótáska, üdülőtelep

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner