A vonatjegy

Panni Budapesten lakik. Hétköznapokon nagyon elfoglalt. Kilenc órától ötig tart a munkaideje, de általában jóval tovább marad az irodában. Estére nagyon elfárad, siet haza vacsorázni. Ezen a hétvégén Székesfehérvárra akar utazni a szüleihez…

A történet

Panni

Panni péntek reggel munka előtt a vasútállomásra ment, hogy megvegye a vonatjegyét.

jegy

Csak egy pénztár volt nyitva, az ablak előtt nagyon sokan álltak. Panni húzott egy sorszámot és türelmesen várakozott. A sor azonban nagyon lassan haladt előre. Tíz perc múlva elhatározta, hogy nem vár tovább. Mennie kellett a munkahelyére. Nem akart elkésni, mert félt, hogy a főnöke dühös lesz rá.
Az irodában sok volt a munka. Panni teljesen elfeledkezett a vonatjegyről. Este sietett haza, mert éhes és fáradt volt. Csak otthon jutott eszébe, hogy elfelejtett jegyet venni.
— Most mit csináljak? Vegyem meg a jegyet holnap reggel? —kérdezte magától.
— Rendben, megveszem holnap reggel! — mondta, de később újra nyugtalan lett.
— Mi van akkor, ha holnap reggel is olyan sokan állnak a pénztár előtt, mint ma, és emiatt lekésem a vonatot?

Sorban állás

Elhatározta, hogy kipróbálja a MÁV applikációt.
Először letöltötte az appot a telefonjára, majd regisztrált. A munkahelye címét és adószámát írta be az appba, mert így a munkahelye visszatéríti majd neki a vonatjegy árát.
Miután megadta az adatokat az applikációban, beírta, hogy honnan hová szeretne utazni. Beállította az időpontot és azt is, hogy első osztályú jegyet szeretne vásárolni. Kiválasztotta az egyik vonatot és a kosárba rakta. Megadta a bankkártyája számát és jóváhagyta a tranzakciót. Az applikáció gondolkozott egy kicsit, majd gyorsan letöltötte az utazáshoz szükséges jegyeket, köztük a menetjegyet és a helyjegyet is.

Panni nagyon elégedett volt magával. Örült a sikernek és annak is, hogy másnap újra a szüleivel lehet.

Summary in English

Panni, who lives in Budapest, has a hectic weekday schedule and works long hours at her job. She plans to visit her parents in Székesfehérvár over the weekend. Due to the slow-moving line at the ticket counter and her fear of being late for work, she decides to forego buying the ticket for now. After work, she forgets to purchase the train ticket on her way home. She initially decides to postpone buying the ticket until the following morning, but she later becomes concerned about missing her train due to long lines.

To ensure a smooth journey, she downloads the MÁV app, registers, and enters her workplace’s information for ticket reimbursement. She uses the app to choose her route, travel time, and first-class seating preference. Panni purchases her train tickets via the app, which quickly downloads them. She is delighted with her successful solution and the prospect of seeing her parents the following day.

Szószedet — Glossary

MagyarAngol
lakik
hétköznap
munkaidő
irodában
elfárad
hazamegy
vacsorázni
ezen a hétvégén
Székesfehérvárra
vasútállomás
vonatjegy
pénztár
sorszámot húz
várakozni
sor
mennie kellett
főnöke
dühös
elfelejt
Mit csináljak?
megveszem
nyugtalan
lekésni a vonatot
kipróbálni
telefonjára
regisztrálni
adószám
visszatéríti
jóváhagyni a tranzakciót
letölteni
lives
weekday
working hours
at the office
gets tired
goes home
to have dinner
this weekend
to Székesfehérvár
train station
train ticket
ticket counter
draws a number
to wait
line, queue
she had to go
her boss
angry
forget
What should I do?
I buy or I’ll buy
anxious, restless
to miss the train
to try
on her phone
to register
tax number
reimburses
to approve the transaction
to download

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner