Tavasz van!

“Tavasz van, vagy tavasz se még.
Ez a nap olyan fiatal,
mint kislány arcán a mosoly:
szöveg nélküli könnyű dal.”
Babits Mihály

Egy lyukas szöveg található lent, amely a tavaszról szól. A hiányzó szavakat a szófelhőből vagy a rácsból tudjátok összegyűjteni. Ha túl nehéznek találjátok a feladványt, semmi baj! A bejegyzés legalján ott találjátok a megoldást. 🙂

Tavaszi szófelhő

A tél után következő évszak a tavasz. _________________ kezd az idő, a nap egyre többször bújik elő a __________ mögül és __________________ lesznek a nappalok.

A tavasz érkezése minden évben a természet ______________________ az időszaka. Sokszor még a hó alól bújnak elő a ______________ és virágozni kezd a ____________ is. A fák ágain ________ jelennek meg, a réteken pedig ________ szöknek a színes ___________. A kertekben egymás után nyitogatják ___________ a nárciszok, _________, szellőrózsák. ______________ a téli álmot alvó állatok – ___________, mókusok, medvék — és elindulnak ______________________ körútjukra. Visszatérnek a ________________. Amint megérkeznek hozzánk a _____________, gólyák, cinkék, rigók, megkeresik és elfoglalják régi _____________, amelyben néhány héten belül megjelennek az első ____________ is.

Azonban vigyázat! Nem lehet még a szekrény mélyére süllyeszteni a téli _____________, mert a tavasz nagyon ___________, fagyok még ______________ is előfordulhatnak. Vannak olyan reggelek, amikor jól esik ______________ a meleg kabátba, máskor azonban olyan _____________ süt a nap, hogy csak egy pulóverben indulunk el munkába, iskolába. Ne felejtsük el azonban magunkkal vinni az ______________ sem, mert tavasszal a _______________ is igen gyakoriak.

Tavaszi szókereső játék

MEGOLDÁS

A tél után következő évszak a tavasz. Melegedni kezd az idő, a nap egyre többször bújik elő a felhők mögül és hosszabbak lesznek a nappalok.

A tavasz érkezése minden évben a természet újjászületésének az időszaka. Sokszor még a hó alól bújnak elő a hóvirágok és virágozni kezd a kökörcsin is. A fák ágain rügyek jelennek meg, a réteken pedig szárba szöknek a színes vadvirágok. A kertekben egymás után nyitogatják szirmaikat a nárciszok, íriszek, szellőrózsák. Felébrednek a téli álmot alvó állatok – pelék, mókusok, medvék — és elindulnak élelemszerző körútjukra. Visszatérnek a vándormadarak. Amint megérkeznek hozzánk a fecskék, gólyák, cinkék, rigók, megkeresik és elfoglalják régi fészküket, amelyben néhány héten belül megjelennek az első fiókák is.

Azonban vigyázat! Nem lehet még a szekrény mélyére süllyeszteni a téli ruhatárat, mert a tavasz nagyon szeszélyes, fagyok még májusban is előfordulhatnak. Vannak olyan reggelek, amikor jól esik beburkolózni a meleg kabátba, máskor azonban olyan erősen süt a nap, hogy csak egy pulóverben indulunk el munkába, iskolába. Ne felejtsük el azonban magunkkal vinni az esernyőt sem, mert tavasszal a záporok is igen gyakoriak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner