Magyar szövegek és feladatok

A matek dolgozat – szókereső és szövegértés

Egy szókereső játék és egyszerű, rövid magyar szöveg található ebben a bejegyzésben. Remélem, hasznát veszitek mindkettőnek.

SZÓKERESŐ JÁTÉK

Keresd meg a rácsban található 12 szót és írd őket az alá a kép alá, amihez a leginkább kapcsolódik! A szavak minden irányban keresendők, átlósan és visszafelé is.

A matek dolgozat

Lili és Kitti barátnők. Kicsi gyerekkoruk óta ismerik egymást. Együtt jártak óvodába és egyszerre kezdték az első osztályt is.

A két lány most is iskolában van. Egymás mellett ülnek, padszomszédok. Néha óra közben is beszélgetnek halkan, de most nem lehet. Most matek dolgozatot írnak.

Lili már a harmadik feladatnál jár, amikor a barátnője még mindig az első feladattal küszködik. Kitti nem tud koncentrálni. Az ablak mellett ül és nagyon melege van. Kibámul az ablakon. Az ablakpárkányon egy kis madár járkál fel-alá, de néha megáll és fejét oldalra fordítva benéz az osztályterembe. Érdeklődve figyeli a padokban ülő gyerekeket. Amikor megunja a bámészkodást, járkál tovább az ablakpárkányon. Időnként lehajtja a fejét és csipeget valamit.

Kitti felriad. Lili belerúgott a lábába.

— A dolgozatra figyelj! – súgja neki Lili dühösen.

A tanárnő rájuk néz és felemeli az egyik szemöldökét. Feláll a tanári asztal mellől és lelép a katedráról. Lassan elindul a padsorok között.

Dolgozatírás közben tilos beszélgetni. Amikor figyelmeztette a barátnőjét, Lili azt kockáztatta, hogy a tanárnő elveszi mindkettejük dolgozatát és elégtelent ír rá. Gyorsan visszafordul a dolgozatához.

Kitti felsóhajt. Lilinek könnyű. Jó feje van. Neki tanulnia sem kell a matekot, elég, ha az órán figyel. Bezzeg ő! Ha egy hétig készül egy dolgozatra, akkor talán meg tudja írni közepesre. Kitti nagyon sajnálja magát, de amikor ránéz az órára, rájön, hogy nincs ideje elmerülni az önsajnálatban. Húsz perc múlva vége az órának és még a dolgozat felénél sem tart. Újra kezébe veszi a tollat és hozzákezd a második feladathoz. Ez sokkal könnyebb, mint az első, így gyorsan elkészül vele. A harmadik feladatot nagyon nehéznek találja, aztán mégis sikerül megoldania. Az utolsóval csak félig készül el, amikor csengetnek.

— De jó, végre ezen is túl vagyunk! – sóhajt fel Lili és hátradől a székén. Nagyot ásít.

Kitti gyorsan elrakja a tolltartóját a táskájába és tekintete ismét az ablak felé téved. Szeretne elbúcsúzni a kismadártól, de már nem látja sehol.

A két lány lassan elindul hazafelé. Útközben panaszos nyávogásra figyelnek fel. De ezt a történetet majd egy másik alkalommal mesélem el.

Igaz/Hamis

1. Kitti és Lili első osztályos koruk óta ismerik egymást.

2. Lilinek jól megy a matematika.

3. Kitti könnyűnek találta a második feladatot.

4. Lili azt akarta, hogy a tanárnő vegye el Kitti dolgozatát.

5. Óra után gyorsan összepakoltak és lementek az ebédlőbe.

Szókereső — megoldás

Igaz/Hamis — megoldás

1. hamis, 2. igaz, 3. igaz, 4. hamis, 5. hamis

Exit mobile version